Slootview met de Bettyboot. Zoiets als Google ‘streetview’, maar dan op het water. De handhavers van Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard kwamen in 2020 op een innovatief idee: een kleine ‘droneboot’ uitgerust met een camera.
Ramon ter Schegget is Adviseur Hoofdwatersystemen en Natuurbeheer bij Rijkswaterstaat. Hij gebruikt Beeldmateriaal onder andere om te kijken welk effect flexibel peilbeheer in het IJsselmeergebied heeft op de ontwikkeling van rietoevers.
Hoeveel water gebruiken we in Nederland? Het antwoord op die vraag helpt bij waterbeheer voor nu en de toekomst. Niet toevallig werkt het CBS mee aan de CoP Afvalwaterprognoses. Een kijkje in de wereld van statistieken.
De stuurgroep van de CoP Afvalwaterprognoses werkt aan digitale tools om te voorspellen hoeveel en welk afvalwater de waterschappen kunnen verwachten. Dorine Kolkman, voorzitter van de stuurgroep, vertelt wat dat oplevert.
Vliegverkeer moet veilig kunnen opstijgen en landen. Voor het vliegverkeer rondom militaire bases heeft Nico hierin een belangrijke taak. Hij verzamelt, mede aan de hand van het AHN, data voor het ontwerpen van navigatieroutes. Specifiek voor dat belangrijke eerste of laatste stukje van een vlucht.
In het Digi-café ontmoeten waterschappers elkaar om kennis te delen over de digitale transformatie. ‘Als je er niet bent, mis je echt kennis voor de toekomst.’
Cyberspecialisten van waterschappen en Rijkswaterstaat maakten samen met het Nationaal Cyber Security Centrum een top 11 van cyberbedreigingen. Nu is het zaak om de organisaties ervan doordringen.
Mark Lamers van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Fred Tacke van waterschap Rijn en IJssel over inzicht in de grootte en opbouw van afvalwaterstromen.
Henk Kielenstijn wil als nieuwe voorzitter van het Uitvoerend Overleg Datastromen de waarde van data tastbaar en zichtbaar maken. ‘We zitten echt op goud.’