Afgelopen donderdag organiseerden we voor ons algemeen bestuur een belevingsmarkt over waterveiligheid. Tijdens een tour langs vier verschillende ruimten. maakten zij kennis met verschillende projecten die we als het Waterschapshuis hebben op het gebied van waterveiligheid.
De HEEL-methodiek helpt waterschappen om HWBP-dijkversterkingen efficiënt uit te voren: volgens heldere processen en met praktische tools. Projectleiders Miranda van Ark en Erik Nobbe vertellen hoe dat werkt en waarom we de methodiek nu ook ontwikkelen voor waterketen en watersysteem.
Het Dashboard Zorgplicht helpt de waterschappen om overzichtelijk aan te tonen dat zij zich voldoende inspannen om de waterveiligheid van primaire keringen te garanderen.
In een zorgvuldige en vertrouwelijke procedure hebben de selectie- en adviescommissies meerdere kandidaten gesproken. Gezamenlijk kwamen zij tot de voordracht van Marjan Vogel als secretaris-directeur.
De waterschappen wonnen op 11 december de allereerste Federatief Datastelsel Award. Onze omgevingsmanager Berend ten Brinke nam de prijs namens de waterschappen trots in ontvangst. Samen met programmamanager Dick Konings blikt hij terug op 10 jaar samenwerking in het delen van waterschapsdata. Een mijlpaal die nu wordt beloond.
Van studeren in Berlijn tot het optimaliseren van duurzame softwareketens bij het Waterschapshuis. Sanders onderzoek richt zich op Europese aanbestedingen die worden uitgevoerd door inkopers van de afdeling Inkoop en Facilitering. Sander: 'Wat mij vooral intrigeert, is hoe we softwareketens efficiënter inrichten om onnodige verspilling in dataopslag te verminderen.'
ICT-architecten bieden - met schematische visualisaties - inzicht in organisaties en hun processen. Omdat 'werken onder architectuur' leidt tot betere beslissingen binnen projecten en organisaties van de waterschappen, faciliteerden wij afgelopen najaar voor de tweede keer de opleiding tot waterschapsarchitect. Floris Zwart (ICT-architect bij hWh) vertelt hoe breed architectuur toepasbaar is. Deelnemers Martijn Visser en Arno Schaake vertellen wat de opleiding hen brengt.
Jaap Draaijer is toezichthouder en handhaver (BOA) bij waterschap Vallei en Veluwe. Daar werkt hij dagelijks met PowerBrowser als tool voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Ook zit hij, als gebruiker, in de projectgroep voor de aanbesteding van de nieuwe VTH-tool. Hij vertelt hoe hij vanuit zijn veldwerk meedenkt over verbeteringen.