Terugblik masterclass leiderschap in digitaal transformerende wereld
De fysieke masterclass Leiderschap in een digitaal transformerende wereld vond begin november plaats op een mooie locatie, de Utrechtse Stasvrijheid. Een dag waarbij waterschappen kennis met elkaar deelden, ervaringen uitwisselden en vooral inspiratie opdeden. Een divers programma georganiseerd door het programma Innovatie & Transformatie (I&T) van het Waterschapshuis.
De aftrap was "verfrissend"
Richard Andringa, voorzitter van het Uitvoerend Overleg van het programma I&T, trapte af en zette de toon voor de rest van de dag. Hij zei: ‘De opgave staat niet ter discussie, maar de manier waarop we het aanpakken is aan het veranderen.’ Hij gaf ook inzicht in de gang van zaken in zijn eigen waterschap. “Verfrissend”, vond Marianne de Vries van Wetterskip Fryslân.
Kinderen als inspiratie
Katja Schipperheijn, futurist en specialist op het gebied van leren en innoveren, was de eerste keynote spreker van de ochtend. Katja gaf een interessante inkijk in de digitale innovaties. Met haar eigen kinderen als grote inspiratiebron. De boodschap: ‘leer de achterblijvers kennen en ontdek wat hun angst is. Als het lukt een achterblijver te overtuigen, dan zal diegene een ambassadeur zijn’. De keynote van Katja gaf in de pauze stof tot gesprek. Een mooie input voor de rest van de dag.
Digitale ethiek is niet waardevrij
Jeroen de Ridder, hoogleraar filosofie, tikte een ander aspect digitale transformatie aan: digitale ethiek. Zijn boodschap: techniek is niet waardevrij, digitale techniek ook niet. Onderdeel van digitale transformatie is ook het ethische gedeelte. Waarbij het van belang is dat ethiek, net als bijvoorbeeld inkoop, vanaf het begin onderdeel is van het gesprek. Een interactieve sessie, waarbij er ruimte was voor gesprek met het publiek.
Sfeerimpressie van de masterclass
Het draait om gesprekken
En die gesprekken, dat is waar de dag om draaide volgens verschillende deelnemers:
“Zo'n dag is, naast goed voor je netwerk, ook fijn om te horen hoe ander waterschappen digitale transformatie aanvliegen. Eigenlijk zouden we veel meer met elkaar moeten optrekken. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar je komt veel verder als je die taken gezamenlijk aanpakt”- Adrienne Weel, adviseur leren & ontwikkelen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Het tweede gedeelte van de dag gingen deelnemers in groepen uiteen voor verschillende workshops: ‘Hoe doet Vallei en Veluwe dat? Digitale transformatie in de praktijk’, ‘Hoe doet Brabantse Delta dat? Digitale transformatie in de praktijk’, ‘Het effectieve teamgesprek over de impact van digitale transformatie’ en ‘Digitale Ethiek in de waterschapspraktijk’. Melle Eijkelkamp, projectleider digitale transformatie van Waterschap Vallei en Veluwe vertelde het volgende: “Ik heb net een presentatie gegeven over onze aanpak binnen Vallei en Veluwe van digitale transformatie. Ik hoop waterschappers te inspireren. Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, moeten we elkaar ook helpen”.
Marianne de Vries, leidinggevende binnen Wetterskip Fryslân - “Het eerlijke en transparante gesprek met elkaar over ieders aanpak van digitale transformatie, geeft inzicht en inspiratie. Die inzichten neem ik mee naar mijn eigen waterschap. De begroting neemt toe, dus we moeten wel efficiënter gaan werken en daarin de krachten bundelen. Het Waterschapshuis biedt aan om het gezamenlijk aan te pakken als waterschappen, maak daar dan ook gebruik van”.
Ook een masterclass?
De masterclass is onderdeel van de leerlijnen over digitale transformatie georganiseerd door het programma I&T van het Waterschapshuis. Wil jij daar meer over weten of ben je geïnteresseerd in leerlijn bij jouw waterschap? Neem dan contact op met Nuala Burns, adviseur Leren en ontwikkelen binnen het Waterschapshuis (n.burns@hetwaterschapshuis.nl) of met jouw eigen adviseur Leren en ontwikkelen binnen het waterschap.