Hoe AI ons waterbeheer slimmer maakt: ontdek NL Veranderdetectie

Veranderingen in waterlopen, zoals sloten en rivieren, sneller en nauwkeuriger opsporen? Dat kan met NL Veranderdetectie! Een digitale innovatie die is ontstaan dankzij de samenwerking tussen waterschappen en het Waterschapshuis.

Wat is NL Veranderdetectie?

Met NL Veranderdetectie combineren we kunstmatige intelligentie en geotechnologie om veranderingen automatisch te herkennen en in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) te verwerken. Zo brengen we mutaties in waterlopen, infrastructuur en het landschap sneller en nauwkeuriger in beeld dan met traditionele inspecties.

Hoe werkt het?

We gebruiken deep learning-algoritmen die zijn getraind op luchtfoto’s. Via cloud computing op het Azure-platform verwerken we enorme hoeveelheden beelddata. De AI herkent patronen en veranderingen in het landschap en categoriseert deze op basis van grootte. GIS-specialisten controleren de voorgestelde veranderingen om de nauwkeurigheid verder te verhogen.

De resultaten zijn overzichtelijk te bekijken in GIS-systemen. Hierdoor navigeren beheerders eenvoudig door de gevonden veranderingen.

Welke technologieën gebruiken we?

NL Veranderdetectie combineert verschillende geavanceerde technologieën:

  • AI en deep learning: voor patroonherkenning en mutatiedetectie.
  • GIS-filtering: om foutpositieven te minimaliseren.
  • Cloud computing (Azure): om snel grote hoeveelheden data te verwerken.
  • Geautomatiseerde workflows: zodat het systeem zelfstandig wijzigingen kan signaleren.

Waarom was deze innovatie nodig?

Waterschappen werken al langer met verouderde en soms onnauwkeurige geografische gegevens. Fysieke inspecties zijn arbeidsintensief, duur en leveren slechts een beperkt beeld op.

Met de opkomst van AI ontstond de kans om dit anders te doen. Door sneller en nauwkeuriger veranderingen te detecteren, zorgen we voor beter beheer, voorkomen we risico’s als wateroverlast of bodemdaling, en werken we duurzamer.

Waar passen we het toe?

NL Veranderdetectie zit op het snijvlak van waterbeheer, handhaving, ruimtelijke ordening en technologie. Met deze technologie signaleren we vroegtijdig veranderingen. Zo zijn we beter voorbereid op ruimtelijke ontwikkelingen en houden we Nederland veilig en leefbaar.

Bovendien versterkt NL Veranderdetectie de samenwerking tussen overheidsinstanties. Door data te delen, stemmen we beleid beter op elkaar af en werken we efficiënter samen.

Hoe zijn we te werk gegaan?

In januari 2024 startten tien waterschappen, het Waterschapshuis en Rijkswaterstaat samen een pilot. We ontwikkelden een Proof of Concept om te testen of AI geschikt is om mutaties in de BGT automatisch te signaleren. Datawetenschappers, GIS-specialisten en beleidsmakers trokken samen op om praktijkervaringen direct te verwerken in de modellen.

Daaropvolgend bouwden we een Community of Practice binnen de waterschappen. In deze groep delen en versterken we onze kennis, ontwikkelen we het model verder door en werken we aan optimalisaties. We houden we de ontwikkelingen in de markt bij en bereiden we ons voor op marktconsultaties en keuzes over eigenaarschap en licenties. Daarnaast draagt een innovatieve aanpak als deze bij aan ons imago als aantrekkelijke werkgever voor jonge dataspecialisten.

Ben je benieuwd naar de extra verdieping over het proces? De learning paper is hier te downloaden!

De toekomst van AI-gedreven waterbeheer

In juni 2024 demonstreerden we live hoe NL Veranderdetectie mutaties in de BGT kan opsporen. De resultaten waren veelbelovend: het model herkende veranderingen succesvol, hoewel er nog ruimte is om het aantal foutpositieven verder te verlagen.

Deze demonstratie gaf een enorme boost aan het project. Alle betrokken partijen spraken hun steun uit voor een vervolg. Ook Rijkswaterstaat haakt aan. Inmiddels is de CoP volop bezig met fase 2, waarin het model verder wordt getraind, uitgebreid en daarmee de gebruikerservaring verbeterd.