Een groenere cao dankzij de Groen op Weg Challenge

Eind juni was de kick of van de Groen op Weg Challenge. Hier doen wij aan mee, samen met 19 waterschappen en verschillende andere organisaties uit de sector waterschappen. Waarom? Omdat we als sector onze voetafdruk willen verkleinen en een groenere cao kan hierbij helpen. Om op goede ideeën te komen zoeken we samen naar antwoorden: hoe kan een groene cao bijdragen aan duurzame mobiliteit? En welke groene arbeidsvoorwaarden zouden helpend zijn?

Deze challenge wordt georganiseerd door het cao-overleg voor de waterschappen, in samenwerking met het A&O fonds. De challenge loopt tot in het najaar en hij is onderverdeeld in vijf thema's, zoals schoon en slim reizen. Binnen de challenge worden deelnemers uitgedaagd hun voetafdruk (CO2-uitstoot) te verminderen en hun handafdruk (duurzame keuzes) te vergroten. Doordat we individueel en in teamverband punten kunnen halen met voorgestelde acties, ontstaat er een competitief element waardoor verduurzamen nog leuker wordt. 

Focus op groene mobiliteit

Dat deze challenge, gefaciliteer door The Footprint Challenge, in het bijzonder gericht is op mobiliteit is niet voor niets. In Nederland is mobiliteit verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot en hier kunnen we dus zelf ook een verschil in maken. Bijvoorbeeld door ons aantal fossiele kilometers te verkleinen. Maar ook door andere keuzes te maken die invloed hebben op de CO2-uitstoot. Het leuke aan deze challenge is dat ieder voor zich kan beslissen wat je doet om je voetafdruk te verkleinen. Alle beetjes helpen en we leren van elkaar! Bijvoorbeeld in de chat op het Groenopweg platform.
 

Prijsvragen op Winnovatie

Om te komen tot een nieuwe en groenere cao, nodigen de onderhandelaars van het cao-overleg alle collega's in de sector uit om mee te denken, maar iedereen mag meedenken op het innovatieplatform van de waterschappen: Winnovatie

Heb jij groene ideeën om het aantal fossiele kilometers te reduceren? Of andere ideeën waarmee wij onze arbeidsvoorwaarden verder kunnen vergroenen, zodat we als sector een positieve bijdrage kunnen leveren aan klimaat en milieu? Pak deze kans!

We zijn op zoek naar ideeën in 2 categorieën:

Klik gerust op beide de categorieën om te zien welke inzendingen er al zijn, of om zelf mee te doen. Misschien win je een van de prijzen!