Earth Overshootday & update Groenopweg Challenge

Wat houdt de challenge in? Dat vertellen we je graag vandaag op Earth Overshootday. Dit is namelijk geen feestdag, want op deze dag (jaarlijks vastgesteld door Footrpintnetwork.org) hebben we wereldwijd met zijn allen al de hoeveelheid voedsel, water, energie en andere grondstoffen verbruikt die één aarde ons in een jaar biedt. We verbruiken gemiddeld met zijn allen nu 1,7 aarde per jaar en in Nederland is dat nog meer. Onze landelijke Overshootday viel dit jaar namelijk al op 1 april.

Goede ontwikkelingen 


Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws. Wereldwijd wordt er veel gedaan aan duurzaamheid en ook de watersector doet bijvoorbeeld al veel aan klimaatadaptatie en de energietransitie. Maar wat kan er nog meer? Wat kunnen we op werk anders doen en wat thuis? Hierin laten we ons van deze zomer tot en met het najaar inspireren door de Groenopweg Challenge.

De Groenopweg Challenge


De Groenopweg Challenge, gefaciliteerd door The Footprint Challenge, bestaat uit 4 onderdelen: Groen van start, Vier de zomer, Schoon reizen, Slim reizen en Duurzaam door. Binnen elk onderdeel kunnen de deelnemers Footprint acties uitvoeren om hun footprint te verkleinen. Je kiest daarbij zelf wat je doet, bijvoorbeeld een dag minder vlees eten, of korter douchen. Daarnaast kunnen we handprint acties uitvoeren om juist bij te dragen aan méér duurzaamheid. Bijvoorbeeld door de tuin te vergroenen. We werken samen binnen teams. Als team verdienen we punten, maar er is ook een individuele ranglijst, maar plezier staat voorop. En dat is er ook volop. In de Community op het (besloten) Groenopweg platform worden volop tips en tricks gedeeld, met foto’s erbij.  

Groenere cao


Welke groene arbeidsvoorwaarden zouden kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst? Daarover denken we met elkaar na in deze groene cao-prijsvraag op Winnovatie. Ideeën die zijn ingediend, variëren van het vrij mogen gebruiken van je OV-kaart ook buiten werk, tot het recht op een klimaatbudget waarmee elke werknemer thuis verduurzamingsmaatregelen kan financieren. De prijsvraag is openbaar, dus als je ook een idee hebt? Doe mee!

Duurzame mobiliteit


In Nederland wordt 20 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt door mobiliteit. Als watersector dragen we hier dus ook aan bij met ons woon-werkverkeer. Kan dat anders? In deze duurzame mobiliteitsprijsvraag op Winnovatie denken we met elkaar na over mogelijkheden voor duurzame mobiliteit. Ook deze prijsvraag staat open voor iedereen dus doe gerust mee! De jury kiest per categorie een winnaar die het Groenopweg Prijzenpakket ontvangt: een fruitboom en 250 euro om je leven te vergroenen.

Samen bereiken we meer


Vanuit hWh doet onder andere natuurliefhebber Lynn Gerritsen, facilitator digitale transformatie mee aan de challenge. 'Ik vind duurzaamheid belangrijk, want ik maak me bijvoorbeeld best zorgen over de opwarming van de aarde. Door samen te verduurzamen hoop ik dat we langer kunnen genieten van de aarde en alle mooie natuur.' Ook onze content marketeer Zoë van der Scheer doet mee. 'Als er een wedstrijdelement inzit ben ik altijd van de partij', lacht ze. 'Ik vind het belangrijk dat we onze cao verduurzamen en hoop dat de challenge bijdraagt aan creatieve ideeën hiervoor.'

Duurzaam door

De Groenopweg Challenge loopt vanaf deze zomer tot in het najaar. Hij wordt georganiseerd door het cao-overleg voor de waterschappen, in samenwerking met het A&O fonds. 19 waterschappen doen mee, maar dus ook, net als andere organisaties Aqualysis en verschillende belastingsamenwerkingen van de waterschappen.