Algemeen bestuur hWh duikt in waterveiligheid

Afgelopen donderdag organiseerden we voor ons algemeen bestuur een belevingsmarkt over waterveiligheid. Tijdens een toer langs vier verschillende ruimten maakten zij kennis met verschillende projecten die we als het Waterschapshuis hebben op het gebied van waterveiligheid. Zo kunnen zij de ambassadeursrol die zij binnen hun waterschap hebben nog beter gaan vervullen.

Ons algemeen bestuur bestaat uit 21 leden die bij hun eigen waterschap in het dagelijks bestuur zitten. Drie keer per jaar komen zij in Amersfoort bij elkaar om te praten en te beslissen over de koers van het Waterschapshuis. 

Kennismaken met projecten

Hoewel ons algemeen bestuur goed op de hoogte is van ons 'hoog over' beleid, kennen ze niet al onze projecten stuk voor stuk. Dit kan ook niet, want het zijn er meer dan honderd. Toch laten we hen graag zien dát en hóé we concreet bijdragen aan de kerntaken van hun waterschappen. Om hen mee te nemen in ons werk, organiseerden we voorafgaand aan de vergadering een belevingsmarkt. Dit keer konden ze kennis maken met vier projecten op het gebied van waterveiligheid.

Musktrap

Lambertus van Diermen, coördinator miskusrattenbestrijding bij waterschap Vallei en Veluwe, vertelde over Musktrap; een digitaal vangst- en registratiesysteem waarmee landelijk bijna 450 waterschappers samenwerken aan het terugdringen van muskusratten en beverratten. Lambertus: 'Het doel is dat er in 2034 geen levensvatbare populaties meer zijn in Nederland. Dit is belangrijk omdat de dieren graafschade veroorzaken aan dijken en oevers. Zij vormen dus een risico voor de waterveiligheid.'

HEEL

Een universele ‘handleiding’ voor dijkverbeteringen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) bestaat niet. Maar: steeds het wiel uitvinden hoeft ook niet. Daarom verzamelden de 21 waterschappen binnen het project ‘HEEL’ belangrijke kennis en tools voor elke projectfase. De bestuurders vonden het interessant om onder andere van programmamanager Miranda van Ark te horen welke voordelen de HEEL-methodiek voor de waterschappen oplevert. 'De HEEL-methodiek is gebaseerd op Systems Engineering (SE)', legde ze uit. 'Daarbij worden belangrijke processen inzichtelijk gemaakt. Ook hebben we tools ontwikkeld die projectteams helpen bij deze processen. Nu HEEL gereed is voor waterveiligheid, is de volgende stap uitbreiding naar waterketen en watersysteem.'

NL Veranderdetectie

Veranderingen in het watersysteem sneller en nauwkeuriger inzichtelijk maken dan met traditionele methoden? Dat kan met NL Veranderdetectie, een tool die verschillen zoekt tussen de Basisregistratie Grootschalige Topografie (de BGT is een landelijke digitale kaart van Nederland) en luchtfoto's die we maken vanuit ons programma Beeldmateriaal. Bestuurders kregen de uitdaging om met het blote oog verschillen op kaarten te vinden. Ze ontdekten al snel hoe moeilijk het is om kleine veranderingen te spotten zonder technologie. NL Veranderdetectie maakt dit proces moeiteloos en biedt waterschappen een flinke tijd- en kostenbesparing.

Dijkwacht app: App2C

Dijkinspecteurs zetten tijdens dijkcontroles hun waarnemingen in de app. Dat doen ze op hun smartphone. De melding van een schade wordt met foto’s en afmetingen plus de exacte locatie direct naar de dijkpost of keringexpert gestuurd. Deze krijgt via een dashboard de schades in beeld, waarbij automatisch een schadescore wordt berekend. Deze score kan dienen bij het kiezen van de juiste maatregelen.

Over deze app vertelde Marian Booltink, crisiscoördinator bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en daarnaast een dag per week bij STOWA werkzaam voor deze app. 'Er zijn nu vijf waterschappen aangesloten' vertelt ze. 'We werken samen met het Waterschapshuis om te kijken of we de app landelijk kunnen uitbreiden.

Weer een stuk wijzer 

Eenmaal terug in de vertrouwde vergaderruimte gaven onze AB-leden aan dat ze de belevingsmarkt een succes vonden. De meesten waren nog niet bekend met de gepresenteerde tools en projecten, maar zagen er absoluut de meerwaarde van in. Marc Breugelmans, bestuurder van Waterschap Limburg en algemeen bestuurslid van het Waterschapshuis: 'Normaal houden wij ons bezig met bestuurlijke zaken, dus ik vond het erg interessant om nu meer de praktische kant van het werk te zien. De oplossingen die het Waterschapshuis biedt voor uitdagingen in ons werk zijn belangrijk, want we lopen aan tegen grenzen in menscapaciteit en tegen de grenzen van technische maakbaarheid. Om in de toekomst ook droge voeten te houden hebben we echt nieuwe oplossingen nodig en de digitale technologieën die de waterschappen ontwikkelen via het Waterschapshuis zijn daarbij ontzettend belangrijk. We komen tot nieuwe manieren van werken die helpen onze doelen te halen en die ons werk ook financieel beheersbaarder houden.'