De WiLMA (Waterschaps Informatie & Logisch Model Architectuur) beschrijft een modelwaterschap en is daarmee een startpunt om gezamenlijke ontwikkelingen in samenhang op te pakken. Het hulpmiddel daarbij is een referentiearchitectuur. Dit is een verzameling best practices. Het helpt je en geeft je inzicht in wat de consequenties zijn van de keuzes die je maakt. WiLMA laat namelijk zien waar de samenhang, verbanden en afhankelijkheden liggen. Niet alleen binnen je eigen proces, maar ook tussen processen onderling.

Ook laat WiLMA zien waar je rekening mee moet houden bij het maken van keuzes voor je eigen procesinrichting. Het wordt hierdoor ook makkelijker om met andere waterschappen samen te werken. De inhoud van de WiLMA komt tot stand door de best practices van diverse waterschappen te verzamelen en verwerken. Daardoor is de WiLMA ook geschikt voor breed gebruik. Het schrijft niet voor, maar helpt bij het beantwoorden van inrichtingsvraagstukken. Niet alleen voor degenen die input leveren, ook voor anderen.

Referentiearchitectuur WILMA

De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) is het gemeenschappelijke architectuurkader van de Nederlandse overheden. De WILMA (Waterschaps Informatie & Logisch Model Architectuur) is een dochter van de NORA en is het sectorale referentiekader voor de waterschappen. Voor projecten van Het Waterschapshuis is het dé handleiding op het gebied van architectuur en standaarden. Werken met de WILMA is werken volgens de onderlinge afspraken tussen de waterschappen en Het Waterschapshuis op het gebied van de digitale architectuur. De waterschappen maken ook individueel gebruik van de architectuurkaders, principes en modellen die in de WILMA zijn beschreven en voegen er hun kennis aan toe.

Waterschappers met interesse in architectuur delen hun kennis in bijeenkomsten van de CoPWA, de community of practice van waterschapsarchitecten. Samen met hen stelt Het Waterschapshuis jaarlijks een opleidingsprogramma samen om de architectuurkennis te bevorderen.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?