Iedere twee jaar reiken de Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA prijzen uit aan innovaties die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Hiermee bieden ze een podium aan baanbrekende projecten, initiatieven en technieken. Tijdens het waterinnovatiefestival op 1 februari 2024 worden de winnaars bekend gemaakt.

Noteer donderdagmiddag 1 februari alvast in je agenda. Dan vindt het Waterinnovatiefestival 2024 plaats in de Werkspoorkathedraal te Utrecht. Een inspirerende locatie.

Het wordt een mooi en inhoudelijk programma dat draait om het thema ‘Van een regionale briljant, naar het hele land’. Hoe schaal je innovaties op? Ook laten we zien hoe het de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2021 is vergaan. En er is veel mogelijkheid om te netwerken en te leren van bekende innovatoren. Uiteraard vindt de feestelijke uitreiking van de Waterinnovatieprijs tijdens het festival plaats.

Programma

Het programma is nog niet gereed. We zijn nog bezig om weer een inspirerend en enerverend programma neer te zetten. Hou de website in de gaten, zodra de programmering bekend is en je je kan aanmelden voor sessies.

De Waterschapsinnovatieprijs 2023/24 kent vier categorieën.

1. Briljantjes. Van ónder de radar naar landelijke spotlights

Dagelijks bedenken waterschappers slimme, technische of praktische oplossingen om het waterschapswerk nog efficiënter te doen. Die uitvindingen wordt vaak als vanzelfsprekend toegepast in de praktijk, maar eigenlijk verdienen ze veel meer aandacht. Júíst omdat de bedenkers er vaak te bescheiden over zijn. 

2. Een gezonde leefomgeving. Innovaties die de waterkwaliteit, circulariteit en klimaatneutraliteit bevorderen.

De kwaliteit van oppervlakte- en grondwater moet worden verbeterd. Daar zijn de waterschappen op allerlei manieren mee bezig. Een gezonde leefomgeving is ook gebaat bij circulariteit. Of het nu gaat om het hergebruiken van materialen of het terugwinnen van waardevolle stoffen uit ‘afvalwater’. Ook om klimaatneutraliteit kunnen we niet heen. 

3. De ‘dijken’ van de toekomst. Innovaties die waterveiligheid bevorderen.

Waterschappen beschermen Nederland tegen overstromingen. Dat doen ze door dijken te versterken en ruimte te maken voor rivieren. Naast ruimtelijke ontwikkelingen, maken ook klimaatontwikkelingen en bodemdaling de waterveiligheidsopgave steeds groter. We zoeken voor deze categorie innovaties die bijdragen aan waterveiligheid. 

4. Water en bodem sturend. Innovaties die bijdragen aan het versneld klimaatrobuust maken van Nederland.

Niet te veel en niet te weinig water. Daar werken de waterschappen dagelijks aan. Bijvoorbeeld door water op te slaan in tijden van droogte en water af te voeren als het veel regent. Mede door klimaatverandering staan water en bodem steeds vaker onder druk. Voor deze categorie zoeken we naar innovaties op het gebied van bodembeheer en het tegengaan van droogte en wateroverlast. En slimme oplossingen om de schaarse ruimte in Nederland optimaal in te richten.