Innovatief Twents klimaatplein

In aanloop naar de InnovatieExpo bracht het innovatieprogramma InnovatieX, dat de InnovatieExpo organiseert, een bezoek aan het innovatieve klimaatplein van hogeschool Saxion. Het plein aan de ingang van hogeschool Saxion in Enschede was groot en leeg. In de zomer was het er vaak erg warm en in de seizoenen wanneer het veel regent, werd het water slecht afgevoerd. Juist omdat Saxion veel innovatieve oplossingen bedenkt op het gebied van water, is er gevraagd aan studenten van Saxion om dit plein aantrekkelijker en klimaatbestendiger te maken. Het plein kan dan ook bijdragen aan meer waterbewustzijn bij studenten, medewerkers en de omgeving van de school.

In het ontwerp van de studenten wordt het plein onder andere voorzien van meer groen, schaduw en een raingarden. Daarmee neemt het verharde oppervlak met ruim 30% af en wordt de waterafvoer op het riool sterk verminderd. Het is een samenwerkingsproject tussen onder andere de studenten van Saxion, de hogeschool en waterschap Vechtstromen.

InnovatieExpo

Het innovatieprogramma InnovatieX (voorheen Innovatie-Estafette) verbindt bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid. Om samen de innovatiekracht op maatschappelijke transities binnen de fysieke leefomgeving, waaronder water en bodem, te vergroten. Op de InnovatieExpo wordt de Waterinnovatieprijs ook onder de aandacht gebracht door Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Benieuwd naar meer innovaties? Aanmelden voor de InnovatieExpo in Rotterdam kan nu!

Bekijk het programma en meld je aan!

Doe mee aan de Waterinnovatieprijs!

De waterschappen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken. Het innovatieve klimaatplein is daar een prachtig voorbeeld van. Ken of werk jij ook aan een waterinnovatie? Waterschappers, bedrijven, start- ups, kennis- en onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties en frisdenkers van jong tot oud worden uitgenodigd om hun innovatie in te dienen voor de Waterinnovatieprijs 2023/24. Dit kan tot 5 november. De prijsuitreiking is op 1 februari 2024 tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht. Het Waterinnovatiefestival wordt voor en door de waterschappen onder leiding van het Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis georganiseerd. 

Kijk voor meer informatie op waterinnovatieprijs.nl of op winnovatie.nl