Bij een waterschap in het diepe gegooid worden op een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Dat zien 9 data scientists en 5 data engineers wel zitten. Na de selectierondes van deze zomer beginnen zij deze week, verspreid over acht waterschappen, als DEEP-trainee. De komende vier weken duiken zij fulltime in de theorie en oefenen ze met opdrachten. Hun uiteindelijke missie: slimme datatechnieken inzetten om het waterschapswerk efficiënter, duurzamer en goedkoper te maken.

Myriam Vlug is coördinator vanuit Het Waterschapshuis. "DEEP staat voor Data science & Engineering Expert Programma", legt ze uit. "We hebben dit trainingsprogramma ontwikkeld op verzoek van de acht deelnemende waterschappen omdat de opgaven in het waterbeheer steeds complexer worden. Denk alleen maar aan de klimaatverandering waardoor droogte en wateroverlast vaker voorkomen. Of aan het zuiveren van afvalwater met allerlei nieuwe stoffen. Huidige werkwijzen optimaliseren is uiteindelijk niet voldoende, maar de digitale transformatie biedt nieuwe oplossingen. Het DEEP-traineeship draagt bij aan meer kennis, maar we hopen met deze groep mensen ook meer bewustzijn te creëren op de mogelijkheden. Vandaar dat de trainees ook soft skills zoals presentatie- en consultancyvaardigheden meekrijgen."

Een duik in theorie en praktijk

Het Waterschapshuis heeft het programma niet alleen ontwikkeld. Tijdens de aftrap worden de trainees ook welkom geheten door Leonie Klaassen, business consultant bij Ynformed. "Wij zijn een organisatie van data experts", vertelt ze. "We hebben het programma inhoudelijk zo vormgegeven dat een deel speciaal is voor data scientists, een deel speciaal voor data engineers en een deel voor iedereen. Vanwege Corona moeten we nu helaas veel op afstand doen, maar we komen toch tweemaal per week bij elkaar. Onderwerpen op de agenda zijn onder andere SQL, programmeren in Python en anomaly detection. De komende weken zullen echt een Deep dive zijn, zodat de trainees daarna bij hun eigen waterschap én in groepsopdrachten voor andere waterschappen aan de slag kunnen."

Peter Venema: nooit te oud voor nieuwe uitdagingen

De groep trainees is divers, zowel in achtergrond, werkervaring en leeftijd. Dat traineeships niet alleen voor jonge professionals zijn bewijst vijftig plusser Peter Venema. "Ik werk al sinds 2008 als ICT-adviseur bij het hoogheemraadschap van Rijnland", vertelt hij. "Sinds de opkomst van mobiele devices is er veel veranderd. Hoewel ik graag een rol wil spelen in de ontwikkelingen heb ik getwijfeld of ik ook aan DEEP wilde meedoen. Ik ben tenslotte toch al een oude knakker!" Hij lacht: "Aan de andere kant: ik wil nog zeker tien jaar werken, dus het is leuk om iets nieuws op te pakken. Ik wil graag leren programmeren in Python en naast mijn advieswerk ook weer wat hands-on klussen oppakken. Het is ook leuk dat ik aan DEEP-trainee Yanick een goede nieuwe collega heb. Yanick is data engineer en zeker op dat gebied hebben we bij Rijnland nog veel werk te verrichten. We hebben al wel veel data, maar om alles op een goede manier bij elkaar te krijgen moeten we nu nog hemel en aarde bewegen. Een mooie uitdaging om dit hele proces te stroomlijnen en straks bijvoorbeeld te zorgen dat de beluchting van waterzuiveringen minder energie kost."

Trainees die klaarzitten voor de deep dive

Trainees corona-proof aan het werk

Data engineer Anna Stalknecht: iets doen voor milieu en maatschappij

Helemaal nieuw in de waterschapswereld is de jonge professional Anna Stalknecht. Na haar studie kunstmatige intelligentie begon ze als data scientist bij een Amsterdamse start-up. "Voor DEEP werd ik getarget via Instagram", zegt ze met een brede grijns. "'Wil jij iets voor het milieu doen?' stond er. En ja, ik wil met mijn vakgebied inderdaad heel graag iets doen voor milieu en maatschappij. Daarom ga ik bij waterschap Vallei en Veluwe aan de slag als data engineer. Het technische stuk en het praktisch programmeren trekt me meer dan het onderzoek waar bij data science meer nadruk op ligt. Mijn collega's bij het waterschap heb ik al ontmoet en het leuke is dat ze al bezig zijn met een datalab waar data scientists en engineers gaan samenwerken. Ik heb ook zin om met mijn medetrainees te bouwen aan een landelijk netwerk van specialisten. Door kennis te delen en samen te werken hoeven de waterschappen niet ieder voor zich het wiel uit te vinden. Een uitdaging die ik hierbij voorzie is dat we duidelijke kaders moeten aangeven. Niet meteen te ver denken, maar juist klein beginnen."

Data engineer Anna Stalknecht

Trainee Anna Stalknecht


Meer weten?

De DEEP-dive eindigt op 30 september en het DEEP-traineeship duurt een jaar. Deelnemende waterschappen zijn Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Brabantse Delta, en Waterschap Aa en Maas. Meer weten? Neem dan contact op met Myriam Vlug, via m.vlug@hetwaterschapshuis.nl.