Locatie: Amersfoort
Aantal uur: 36

Salaris: min € 3.306,-  Max € 4.550,- (S10)
Contract: Het betreft een detachering voor minimaal 1 jaar vanuit je huidige overheidsinstantie.

Ben jij de Centraal Functioneel Beheerder, Applicatiebeheerder of Informatieanalist die zijn horizon wil verbreden? Heb je kennis van afvalwatertechnologie en wil je daarmee de waterschappen in Nederland verder helpen? Dan voel jij je als Centraal Functioneel Beheerder Z-info als een vis in het water!

Duik jij in deze uitdaging?

Het Waterschapshuis werkt aan diverse waterschapsoverstijgende ICT-projecten en is ook verantwoordelijk voor systemen zoals Z-info, een landelijk centraal systeem voor zuiveringsinformatie. Z-info ondersteunt de waterschappen in het beheren van afvalwaterzuiveringsprocessen en zorgt voor een uniforme standaard voor meetgegevens en rapportages. Vanaf 2016 zijn bijna alle waterschappen aangesloten op Z-info. Anno 2021 zijn de behoeften van de waterschappen als volgt:

 1. Het bijspijkeren van de kennis bij de individuele waterschappen van
  Z-infofunctionaliteiten door middel van trainingen.
 2. Samen meer waarde halen uit Z-info.
 3. Structurele sturing op uniformering en standaardisatie rondom Z-info en de omgang met gegevensstandaarden zoals Aquo en GWSW.
 4. Het verbeteren van de datakwaliteit en datavalidatie. Naast de validatiefunctionaliteiten in Z-info gaat dit ook over de handhaving en inrichting van adequate werkprocedures binnen waterschappen die gericht zijn op het realiseren en bewaken van datakwaliteit (data governance).

Als Centraal Functioneel Beheerder ben je verantwoordelijk voor de continuïteit en het optimaal functioneren van Z-info. Ook krijg je een actieve rol bij de verdere doorontwikkeling van Z-info. Concreet bestaat je afwisselende takenpakket uit deze hoofdtaken:

 • Functioneel Beheerders van waterschappen actief faciliteren bij het beheer & gebruik  en implementatie van Z-info.
 • Het actief uitdragen van het uniformerings- en standaardisatiebeleid richting de Functioneel Beheerders van de waterschappen.Het bijhouden van de standaarden die specifiek voor Z-info zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan procesdecompositie, de hulpmiddelen voor de inrichting (Z-info template) en de Aquostandaard (in samenwerking met de standaardisatiecommissie).
 • Het coördineren van de Gebruikers Acceptatie Test en Regressietest en het uitvoeren van de Productie Acceptatie Test. Je zorgt dat testmateriaal goed en gebruiksklaar is voor de testers.
 • Het coördineren van de standaardisatiecommissie Z-info.
 • Contact onderhouden met de beheerders van de Aquostandaard.
 • Toezien op en adviseren over de documentatie die nodig is om de waterschappen te ondersteunen bij het inrichten en beheren van Z-info.
 • Het behandelen van de bij de leveranciers gemelde functionele incidenten en het adviseren hierover.
 • Actief deelnemen aan dan wel voorzitten van diverse werkgroepen.

Hier stroom je in
 

Binnen het programma Afvalwaterketen wordt gewerkt aan een gereedschapskist om het zuiveren van afvalwater sneller, beter en efficiënter uit te kunnen voeren. Zo werken we aan een landelijke applicatie die alle relevante gegevens van het zuiveringsproces van bijna alle zuiveringen verzamelt. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeurige analyses uit te voeren om het proces te optimaliseren. Als Centraal Functioneel Beheerder kom je in een team waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. In je rol kun je jouw netwerk vergroten, merk je de voordelen van samenwerken en haal je jouw energie uit resultaten boeken in een complexe omgeving van de waterwereld.

Je bestaat al voor meer dan 50% uit water! Daarnaast zoeken we in jou:

 • Een hbo-werk- en -denkniveau.
 • Enkele jaren werkervaring in de afvalwatertechnologie, bijvoorbeeld bij een waterschap, Rijkswaterstaat, gemeente of provincie, en interesse in informatisering.
 • Kennis van de Afvalwaterstandaard zoals toegepast binnen laboratoriumanalyses en metingen in de afvalwaterketen. Kennis van Z-Info is een pré
 • Het vermogen om een netwerk binnen de waterschappen op te bouwen, om informatie uit te wisselen en actief op zoek te gaan naar kennis en ervaringen van anderen.
 • De kracht van verbinding: je stuurt actief op gemeenschappelijke (landelijke) belangen en zorgt dat het te behalen resultaat als een gezamenlijke verantwoordelijkheid gezien wordt.

Ons verfrissende aanbod

Je salaris is afhankelijk van je kennis en ervaring en wordt ingeschaald in schaal 10. De functie betreft een tijdelijke detachering vanuit je huidige (overheids)organisatie voor minimaal een jaar. Het Waterschapshuis kent aantrekkelijke secundaire voorwaarden, zoals de mogelijkheid om thuis te werken en de regeling ‘reistijd = werktijd’. Dankzij onze Talentmanager ben je bovendien verzekerd van goede begeleiding. Een detachering bij het HWH biedt je de mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen, je ontwikkeling te stimuleren en je netwerk te vergroten. Zoals wij hier zeggen: je gaat altijd rijker terug dan je gekomen bent.

Maak jij werk van water?

Solliciteer dan vóór 12 januari 2022 via onderstaande button. Vergeet niet je cv en je motivatie mee te sturen. We laten je z.s.m. weten of we je uitnodigen voor een eerste kennismaking.

Heb je nog vragen over deze functie? Neem dan contact op met Marco Winkel via m.winkel@hetwaterschapshuis.nl of 06 83 67 64 13, of met Annelies van der Ham via a.vanderham@hetwaterschapshuis.nl of 06 53 75 90 39.
Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Rachel de Jong, Capaciteitsmanager, via
R.dejong@hetwaterschapshuis.nl of 06 38 05 72 34.