Ben jij bezig met de toekomst van de infrastructuur van de riolering en/of rioolwaterzuiveringen? En wil jij meer weten over de methoden en beschikbare tools om met prognoses inzicht te krijgen in het toekomstig afvalwateraanbod? Meld je dan nu aan voor het symposium ‘De noodzaak van afvalwaterprognoses, ook voor gemeenten’ op 16 mei 2024!

Aanleiding

De bestaande waterketen-infrastructuur en rioolwaterzuiveringen worden flink op de proef gesteld. Dat komt onder andere door de effecten van klimaatverandering. Door de herziening van de richtlijn Stedelijk Afvalwater wordt dit extra zichtbaar. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de toename van het afvalwater? 

Gemeentes en waterschappen zijn hier allebei verantwoordelijk voor. Maar wie doet wat? En wat is nu de juiste keuze? Een grondige analyse van het huidige systeem in combinatie met mogelijke toekomstige scenario’s helpt bij de onderbouwing. Welke mogelijkheden en instrumenten hebben we om dit samen in beeld te brengen? Daarover leer je meer tijdens dit symposium. 

Voor wie?

Dit symposium is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met investeringen en beleid in de (afval)waterketen. Gemeenten en waterschappen hebben hier allebei een grote rol in, als opdrachtgever én als uitvoerder. Of je nu bestuurder bent, strateeg, innovator, rioleur, prognose professional of adviseur, je bent van harte welkom! 

Wat levert het op?

  • Inzicht in de state of the art voor afvalwaterprognoses en de beschikbare instrumenten.
  • Een inkijkje in de resultaten voor ‘de nieuwe praktijk’.
  • Inspirerende voorbeelden uit Flevoland, Gemeente Rotterdam en vanuit het RIVM.
  • Ruimte om vragen te stellen en de diepte in te gaan tijdens thema sessies. 
  • Nieuwe contacten binnen het werkveld. 

Het programma

Verschillende sprekers vertellen over hun ervaringen en komen met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. In willekeurige volgorde, onder andere: Ali Almalla van Waterschap Zuiderzeeland en collega’s van het RIVM en Gemeente Rotterdam. Ook houden we 3 themasessies in de middag:

Sessie 1: Strategie - inzicht in afvalwater als handvat voor water en bodem 

Deze sessie is gericht op bestuurders en beleidsmakers. Samen verkennen we welke sturingsinformatie afvalwaterprognoses kunnen geven, welke onzekerheden er zijn en hoe gemeenten en waterschappen samen investeringen in de afvalwaterketen kunnen optimaliseren.


Sessie 2: Regionale samenwerking - toepassing prognosetools & kennisbehoefte

Deze sessie richt zich op het gebruik van afvalwaterprognoses in de dagelijkse praktijk van Flevoland. We bespreken de resultaten en beelden uit de prognosetool en verkennen hoe waterschappen en gemeenten de afvalwaterketen kunnen optimaliseren. Zijn er bijvoorbeeld vragen of aanvullende behoeften voor het landelijke programma afvalwaterprognoses?

Sessie 3: Inhoudelijke verkenning - prognoses en waterkwaliteit

Afvalwaterprognoses gaan over waterkwantiteit en de samenstelling (kwaliteit) van het water. We duiken dieper de materie in. Wat is het belang van prognoses binnen de Kader Richtlijn Water en de nieuwe Richtlijn Stedelijk Afvalwater? Waar moeten we meer kennis ontwikkelen? 

Kosten

Het symposium is gratis. Wel fijn als je eerst checkt of je daadwerkelijk kunt komen. 

Aanmelden

Enthousiast geworden? Meld je dan aan via de aanmeldbutton bovenaan de pagina.

Vragen?

Bijvoorbeeld of het symposium wat voor jou is? Stel ze gerust! Wij helpen je graag. 

Je kunt ons mailen via prognoses@stowa.nl

Hier vind je het volledige programma

Vanaf 9:00              Inloop en ontvangst 
10:00 Opening en introductie ‘De noodzaak van afvalwaterprognoses’ 
Maarten Claassen, dagvoorzitter
10:15Visie op de waterketen – contouren van de toekomst, en hoe het ontwikkelen van inzicht helpt om daar de juiste beslissingen over te nemen 
Gert Dekker (Ambient), namens Unie van Waterschappen
10:30Samenwerken aan de prognosepraktijk in Flevoland – gemeenten en waterschap werken samen aan de waterketen 
Rien de Ridder, Samenwerking Afvalwaterketen Flevoland 
10:50 De potentie van meten en weten | Nationale Rioolwater Surveillance  
Erwin Roex & Wouter Hetebrij, RIVM
11:15 Investeren in gemeenten | Rotterdamse geheimen op straat 
Micha van Engelen, Gemeente Rotterdam
11:40Updates vanuit het programma prognoses in de afvalwaterketen en in gesprek over onder ontwikkelingen en producten van de community of practice prognoses in de afvalwaterketen. 
12:00      Lunchpauze en netwerken 
13:00      

Themasessies

  • Sessie 1: Strategie - inzicht in afvalwater als handvat voor investeren in de toekomst van de waterketen 

Deze sessie is gericht op bestuurders en beleidsmakers. Samen verkennen we welke sturingsinformatie afvalwaterprognoses kunnen geven, welke onzekerheden er zijn en hoe gemeenten en waterschappen samen investeringen in de afvalwaterketen kunnen optimaliseren.

  • Sessie 2: Regionale samenwerking - toepassing prognosetools & kennisbehoefte

Deze sessie richt zich op het gebruik van afvalwaterprognoses in de dagelijkse praktijk van Flevoland. We bespreken de resultaten en beelden uit de prognosetool en verkennen hoe waterschappen en gemeenten de afvalwaterketen kunnen verbeteren. Zijn er bijvoorbeeld vragen of aanvullende behoeften voor het landelijke programma afvalwaterprognoses?

  • Sessie 3: Inhoudelijke verkenning - prognoses en waterkwaliteit

Afvalwaterprognoses gaan over waterkwantiteit en de samenstelling (kwaliteit) van het water. We duiken dieper de materie in. Wat is het belang van prognoses binnen de Kader Richtlijn Water en de nieuwe Richtlijn Stedelijk Afvalwater? Waar moeten we meer kennis ontwikkelen? 

14:45      

Debat: Gemeenten en waterschappen beiden aan zet? 

Samen gaan we in debat over de opgave en rol van gemeente en waterschap in de afvalwaterketen. Wat maakt prognoses noodzakelijk voor beiden? Hiervoor gebruiken we de inzichten uit de themasessies als input, net als stellingen over data, informatie en rollen. Hoe kunnen we de juiste kwaliteit en snelheid krijgen om de juiste keuzes te onderbouwen?

Ook kijken naar ‘de nieuwe praktijk’ voor prognoses. Wat kan er al? En kunnen we deze mogelijkheden al toepassen? Een mooi moment om ervaringen en verbeterpunten te delen. En we kijken vooruit op een mogelijk vervolg op het programma prognoses in 2025 – 2027. Kunnen we de prognoses dan nog beter gebruiken voor de ondersteuning van beslissingen nodig voor de toekomst van de waterketen?

16:00Netwerkborrel 

Dit symposium wordt georganiseerd door de Community of Practice afvalwaterprognoses, een samenwerkingsverband van professionals, STOWA en het Waterschapshuis om afvalwaterprognoses eenduidiger en eenvoudiger te maken.