Aanleiding 

Het Programma Datastromen bestaat 10 jaar! Dat vieren we graag met jou! In 2014 zijn we gestart met dit programma. Ons doel? De waterschappen ondersteunen bij het naleven van Nederlandse en Europese wetgeving en om veilig en eenvoudig data te delen. Nu, in 2024, staan we opnieuw aan de vooravond van grote veranderingen.  

Tijdens het symposium kijken we vooruit naar de kansen. Bijvoorbeeld hoe we nog meer voordeel kunnen behalen met het Gegevensknooppunt voor Waterschappen. Ook kijken we naar andere sectoren. Hoe gebruiken zij onze data? Waar liggen hun behoeftes? En wat kunnen wij van hen leren?

Programma

TijdZaalOnderdeel
09.30 – 10.00  Inloop met koffie  
   
10:00 – 10:20 1 PPlenair. Officiële opening door Piet-Hein Daverveldt  
10:20 – 10:35 1 PPlenair. Keynote door René Kint 
   
10:35 - 10:55  Koffiepauze en traktatie 
   
11:00 – 11:35 1 PInformatieHuis Water - Paul Latour 
11:00 – 11:35 2Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – Kim Versteegt 
11:00 – 11:35 3Gegevensknooppunt Groningen – André Hammenga 
   
11:40 – 12:10 1 PPlenair. Datastromen – 10 jaar en dóór – Berend ten Brinke en Guus Huls
   
12:10 – 13:10  Lunch 
   
13:15 – 13:50 1 PKadaster – Fons Sanders 
13:15 – 13:50 2iSHARE – Gerard van der Hoeven 
13:15 – 13:50 3TriOpSys - Hergen Schuringa en Rolf Appel 
   
13:55 – 14:30  1 PHet Waterschapshuis – Marije Stronks 
13:55 – 14:30  2Mourik Infra – Arjan van Wingerden en Rienk Zijlstra 
13:55 – 14:30  3Gasunie - Helma Molema-Schillhorn van Veen en Claudia Lübke  
   
14:30 14:55 Pauze
   
14:55 – 15:30 1 PNieuwlandGeo – Sjaak Dieleman en Steven Schreuder 
14:55 – 15:30 2Unie van Waterschappen – Andreas Hoogeveen 
14:55 – 15:30 3Het Waterschapshuis – Berend ten Brinke 
   
15:35 – 16:05 1 PPlenair. Afsluitende key note door Erik Meerburg. 
   
16.05 – 17.00   Afsluitende Borrel 

11:00 – 11:35 uur

InformatieHuis Water - Paul Latour 

Informatiestromen water: meer dan datastromen. 

Voor goed waterbeleid en -beheer is een effectieve en betrouwbare informatievoorziening cruciaal.  Dat vereist niet alleen de beschikbaarheid van data, maar ook afspraken over tijdigheid, uniformiteit en ontsluiting van informatie. Het vernieuwde Waterkwaliteitsportaal gaat daarin voorzien.  

Een bijdrage van Paul Latour, procesleider informatiestromen oppervlaktewater. 

Zaal 1 Plenair, 11:00 uur 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – Kim Versteegt

Samen Sterker: Verbetering in de datakwaliteit voor Agrarische Bufferstroken. 

RVO en Waterschappen werken aan een traject waarin zij hun kennis en data bundelen om het waterstelsel in Nederland zo in kaart te brengen dat deze kartering als basis gebruikt kan worden voor de bufferstroken-regeling. Leer onder andere over de modelmatige benadering die is gebruikt om waterpersistentie in kaart te brengen en de samenwerking tussen RVO en de Waterschappen. 

Een bijdrage van Kim Versteegt, Projectleider Verbeterplan Kaartlaag Bufferstroken. 

Zaal 2, 11:00 

Gegevensknooppunt Groningen – André Hammenga

 Onderwerp: Ketenanalyse en -management van keutel naar kwaliteit.    

Omschrijving: Door nieuwe Europese regelgeving en klimaatadaptatie wordt inzicht in de belasting van het watersysteem en de waterketen belangrijker. Met het op orde brengen en standaardiseren van de brongegevens van gemeenten en waterschappen krijg je het juiste inzicht. Door Meten en Monitoren van de rioolstelsels te vergelijken met drinkwatergegevens, verhard oppervlak (BGT) en neerslag zie je afwijkingen. Maatregelen en (afkoppel)afspraken tussen gemeenten en waterschappen kunnen daarmee beter worden onderbouwd.  

Een bijdrage van André Hammenga. 

Zaal 3, 11:00 

13:15 – 13:50 uur

Kadaster – Fons Sanders

PDOK als ketenpartner van de waterschappen 

Het publicatieplatform PDOK staat stil bij haar rol in de keten. Van de inwinning bij meerdere bronhouders naar landsdekkend waterschapsdata en van centrale ontsluiting naar meervoudig gebruik van deze data. Hoe simpel dit lijkt, hoe complex het kan zijn en (interessant!) hoe veel dit gebruikt wordt. Hoe worden de “FAIR-principes” toegepast als pijlers waarop we de keten bouwen en waarmee we de complexiteit verlagen en het succes bevorderen?  

Een bijdrage van Fons Sanders, Dienst en Productmanager PDOK-data platform. 

Zaal 1 Plenair, 13:15 

iSHARE – Gerard van der Hoeven

iSHARE; het trust framework dat vertrouwen, gegevensbescherming en gegevens soevereiniteit binnen dataspaces mogelijk maakt. 

iSHARE, de standaard gestart door de NL overheid voor haar data ecosystemen (Bus2Bus en Bus2Gov), potentieel de nieuwe Europese standaard. Voor controle over selectieve toegang, tot specifieke data, alleen voor specifieke toepassingen. Wat doe je als je de data niet met iedereen wilt delen; als de data niet open is?  

Een bijdrage van Gerard van der Hoeven, o.a. Executive Director Stichting iSHARE en jurylid voor de Europese Innovatieraad.   

Zaal 2, 13:15 

TriOpSys - Hergen Schuringa en Rolf Appel

Datadistributiesystemen voor verkeer, weer en klimaat 

In de markt zien we een enorme trend naar Datagedreven werken.  TriOpSys is een vooraanstaande speler, die klanten met betrekking tot weer, verkeer, luchtkwaliteit en water helpt met enerzijds het lostrekken van databronnen uit systeemsilo’s en anderzijds het fuseren van diverse databronnen en het ontsluiten van deze data teneinde datagedreven werken tot succes te maken.  

Een bijdrage van Hergen Schuringa en Rolf Appel. 

Zaal 3, 13:15 

13:55 – 14:30 uur  

Het Waterschapshuis – Marije Stronks

De meerwaarde van data 

Eind vorig jaar is de bestuurlijke visie op de digitale transformatie bij de waterschappen, de “Vaarkaart, digitaal op koers”, vastgesteld. De (meer-)waarde van data is daarin een van de hoofdthema’s. In deze sessie zoomen we in op de kansen die de Vaarkaart biedt, in het bijzonder met data in de digitale transformatie. Waar liggen deze kansen en hoe kunnen we deze benutten? Hoe denken we de waarde te gaan verzilveren? En hoe zit het dan met wet- en regelgeving en ethiek? We benoemen concrete doelen voor onze sector voor de komende tijd en hoe we daaraan gaan werken. 

Een bijdrage van Marije Stronks, Beleidsadviseur Digitale Transformatie. 

Zaal 1P, 13:55 

Mourik Infra – Arjan van Wingerden en Rienk Zijlstra

Van spraakverwarring naar datagedreven samenwerking 

Bij het uitwerken en realiseren van projecten werkt Mourik samen met veel verschillende opdrachtgevers, partners en leveranciers. Mourik laat aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe zij innovatieve oplossingen inzet om deze samenwerking efficiënter te laten verlopen. Dit kan en wil Mourik echter niet alleen. Als dezelfde data-taal wordt gesproken wordt dit een stuk makkelijker. Doet u mee? 

Een bijdrage van Rienk Zijlstra en Arjan van Wingerden. 

Zaal 2, 13:55 

Gasunie - Helma Molema-Schillhorn van Veen en Claudia Lübke

Gestandaardiseerde data van de bodemprofielen van grote wateren en beschermingszones bij waterkeringen is essentieel voor beheer van de infrastructuur van Gasunie. 

Over de Data-samenwerking van beheerders waterwegen en netbeheerders. Netbeheerders, zowel voor elektriciteit als voor gas, leveren gegevens over hun netwerken aan het waterschap voor de veiligheids-toetsing en -beoordeling van waterkering kruisingen. Bodemprofielen van de waterwegen voor gronddekking-berekeningen zijn van belang voor het beheer van de assets van de netbeheerders. Op hun beurt moeten de netbeheerders bij planvorming en realisatie rekening houden met de beschermingszones rondom de keringen. Voor alle toepassingen zijn actualiteit, juistheid en compleetheid van gegevens essentieel. 

Een bijdrage van Helma Molema-Schillhorn van Veen en Claudia Lübke. 

Zaal 3, 13:55 

14:55 – 15:30 uur 

NieuwlandGeo – Sjaak Dieleman en Steven Schreuder

NieuwlandGeo 10 jaar Beheer en Onderhoud van DAMO én diverse praktijk toepassingen met Apps. 

In een kort overzicht laten we zien wat er in 10 jaar Beheer en Onderhoud van DAMO is gebeurd en hoe we de DAMO's beheren en onderhouden. Daarnaast gebruiken we DAMO ook in de praktijk. Dit laten we zien aan de hand van een paar App toepassingen (voor aannemers en waterschappen) en een pilot implementatie van DAMO bij het Rijksvastgoedbedrijf (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).  

Een bijdrage van Steven Schreuder en Sjaak Dieleman 

Zaal 1P, 14:55 

Unie van Waterschappen – Andreas Hoogeveen

Netwerksamenwerking vraagt om een data strategie.  

De ambitie op het gebied van digitale transformatie is door de sector vastgesteld in de Vaarkaart. Eén van de aanleidingen voor de digitale transformatie is de ontwikkeling dat er steeds meer sprake is van samenwerking in netwerken. Het delen van data is daar essentieel in, maar hoe doe je dat als waterschap op een veilige manier? En hoe zorg je ervoor dat je data voldoende afgestemd is op de behoefte van jezelf en van je netwerkpartners? Een goede data strategie is daar essentieel voor. In een data strategie leg je vast welke data op welke manier vastgelegd wordt, wat de waarde is van je data, welke wet- en regelgeving relevant zijn en hoe de governance geregeld is. In de watersector wordt op verschillende plaatsen al gewerkt aan (delen van) een data strategie, maar de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis hebben samen het initiatief genomen om een sector brede data strategie op te stellen. Naast een collectief deel voor de hele sector komen hier ook handreikingen in voor een data strategie van individuele organisaties. Wij wisselen graag met u van gedachten over wat er in de data strategie een plek moet krijgen en hoe dit door kan werken in de verschillende betrokken organisaties. 

Een bijdrage van Andreas Hoogeveen, Senior adviseur Digitalisering. 

Zaal 2, 14:55 

Het Waterschapshuis – Berend ten Brinke

“Je kunt het ook dáár halen” 

Een beschrijving van de zoektocht naar beschikbare, integere en betrouwbare data van een fictieve data-gebruiker. 

Een bijdrage van Berend ten Brinke, test- en omgevingsmanager Datastromen. 

Zaal 3, 14:55 

Voor wie? 

Het symposium is bedoeld voor elke waterschapper die data beheert of  op een datagedreven manier beleid ontwikkelt of uitvoert. En voor iedereen die de waterschappen hierbij ondersteunt, of de data van de waterschappen wil gebruiken binnen zijn eigen organisatie. 

Wat levert het op? 

Een netwerkdag met verrassende inzichten in kansen en mogelijkheden voor de eigen organisatie.  En in de waarde van onze data bij het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken, door ons en door onze collega’s in andere organisaties. 

Aanmelden 

Enthousiast geworden? Meld je dan aan via deze link

Vragen 

Neem gerust contact met ons op via datastromen@hetwaterschapshuis.nl.